Vérplazma felhasználás Magyarországon

A magyarországi plazma felhasználása

A plazmadonorsággal, és különösen a plazma felhasználásával kapcsolatban elég sok tény és tévképzet kering a neten, párba én is belefutottam már. Van, aki szerint ez az egész lehúzás, mások szerint meg jótékonyság, szóval úgy érzem, ideje tiszta vizet önteni a pohárba! Most mesélek egy kicsit arról, hogy mi is történik a levett plazmával, és mi történne, ha senki nem lenne plazmadonor.

Én az egyik szegedi plazmaközpontba járok rendszeresen, szóval róluk tudok nyilatkozni. Azt, hogy a szegedieken kívül más cégek, plazmaközpontok hogy működnek, azt nem tudom, de bennük megbízom, és biztos vagyok benne, hogy ezek az információk hitelesek. Összeesküvés-elméletek részemről kizárva!

Gyenge ellenérvek

„A véradással 3 életet lehet megmenteni, a plazmaadással viszont csak a gyógyszergyárak nyereségét gyarapítod” – mondta nekem egyszer egy ismerősöm. Nem ő az első, aki arra utalt, hogy míg a véradás nemes, és önzetlen dolog, addig a plazmaferezis igazából üzlet. Egyrészt, mert nekem is fizetnek érte, másrészt, mert a gyógyszergyárak is keresnek a dolgon.

Sőt, egy másik ismerősöm nemrég átküldött egy cikket, amiben részletesen le volt írva, hogy mennyire sok pénz van a plazmában, és ehhez képest mennyire szánalmasan keveset fizetnek szegény plazmadonoroknak!

De hogy őszinte legyek, engem ez az egész nem érdekel. Tény, hogy jól esik az a párezer forint, amit adnak érte, de még jobb érzés, hogy segíthetek. Nem ugyanúgy, mint a véradással, nem közvetlenül pumpálják át a plazmámat egy másik emberbe, de attól még igenis segítség!

A vérplazma felhasználása

A plazmából gyógyszereket állítanak elő a gyógyszergyárak, akik aztán pénzt keresnek vele. Csakhogy ezek olyan gyógyszerek, amik ugyanúgy hozzájárulnak a beteg emberek túléléséhez, mint a vérátömlesztés. Enélkül ők sokkal rosszabbul lennének, vagy akár bele is halhatnának a betegségükbe. Ezek ráadásul olyan gyógyszerek, amit szintetikusan, laboratóriumi körülmények között lehetetlen, vagy sokkal drágább lenne előállítani, vagyis a plazmadonorok nélkül ezek a betegek komoly nehézségekkel szembesülnének.

Az egyik ilyen gyógyszer például a vérzékenységben szenvedő betegeket segíti. Nekik rendszeresen kell pótolni a szervezetükben a véralvadási faktort, ugyanúgy, ahogy a nagyszüleim veszik be a vérnyomáscsökkentőt reggelente.

A vérzékenység a véralvadás zavara, ami – mint a neve is mutatja – azt jelenti, hogy a beteg hajlamosabb a fokozott vérzésre. Volt már veled olyan, hogy a konyhában kicsit mélyebben megvágtad az ujjad, és azt hitted, hogy ez a vérzés már soha sem fog elállni? Pedig a valóságban alig vesztettél egy kis vért.

Nem is tűnik olyan komolynak, igaz?

Most képzeld el, hogy tényleg nem áll el: hogy egy egyszerű kis seb vérzik és vérzik és vérzik, és még órákkal később sem akarja abbahagyni. De ez még a „jobbik” fele a dolognak, mondhatnád azt, hogy hát az ember jobban vigyáz, kerüli a késeket, meg a veszélyes helyzeteket, és akkor végülis biztos együtt lehet élni a vérzékenységgel. De nem: „az igazi veszélyt nem ez jelenti, hanem a spontán belső vérzések, amelyek lassanként tönkreteszik a beteg ízületeit, erős fájdalmakat és súlyos mozgáskorlátozottságot okozva.

A vérplazmából gyógyszerek készülnek

A vérplazmából értékes gyógyszerek készülnek

Többek között ennek az elkerülésében, a vérzékenység tüneteinek enyhítésében segít az a gyógyszer, amit a vérplazmá(m)ból állítanak elő. Ezt a gyógyszert heti 2-3 alkalommal kell beinjekcióznia magának a betegnek, egyetlen heti adag előállításához 25 plazmaadóra van szükség.

Hazánkban körülbelül 400 ember szenved súlyos vérzékenységben, nekik évente 520 000 plazmaadagra van szüksége ahhoz, hogy gyógyszerhez jusson!

De nem csak a vérzékenység az egyetlen gond…

A veleszületett immunvédekezési zavar, egy másik betegség, amin a plazmások segíthetnek. Ezeknek a betegeknek csak havonta 1x van szükségük a gyógyszerre, ilyenkor az immunglobulint kell pótolni a szervezetükben, ez a fehérje segít a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben.

Enélkül a szervezetük nem tud megküzdeni a betegségekkel, és ha nem kapják meg a gyógyszerüket, akár meg is hallhatnak! A hazai betegek ellátásához körülbelül 40 000 plazmadonorra van szükség évente.

Vannak olyan betegségek is, amikkel nem feltétlenül kell hosszú távon együtt élni, mégis életveszélybe kerülhet, aki nem kap időben megfelelő gyógyszert. És nyilván kitaláltad, hogy ezekhez a gyógyszerekhez is a plazma a megoldás.

Ilyen például a vérmérgezés, vagy másik nevén a szepszis, plazmát használnak a bárányhimlő és a cytomegalovírus, egy méhen belüli fertőzés kezelésére is, amivel a magzatok és a kisbabák életét mentik meg. Plazmából készült gyógyszert használnak bizonyos esetekben az égési sérülteknél, és azoknál is, akik szerv-, vagy csontvelő-átültetésen estek át.

Miért fontos, hogy legyenek magyar plazmadonorok?

Magyarországon plazmadonornak lenni viszonylag új dolog, régebben nem igazán lehetett hallani ilyenről. Ma még sajnos az országban nincs meg a megfelelő technológiai felkészültség a plazma teljes feldolgozásához, ezért a belőle készült gyógyszereket egyelőre külföldről kell behozni.

Viszont az itthoni cégek a begyűjtött plazmából magyar emberek számára állítanak elő gyógyszereket. Bár első ránézésre kevésnek tűnhet azoknak az embereknek a száma, akik állandó jelleggel rájuk szorulnak – vérzékenységben körülbelül 400-an, immunvédekezési zavarban nagyjából 300-an szenvednek az országban – de számukra igenis fontos, hogy minél többen adakozzanak, hogy hozzájuthassanak a gyógyszereikhez.

Ezért érthető módon nagyon fontos, hogy legyenek itthon donorok is, akik hozzájárulnak ehhez. Nélkülük – nélkülünk ugyanis ez nem valósulhatna meg! És amikor felmerül, hogy mennyivel többet fizetnek a gyógyszergyárak a plazmáért, mint amennyit én kapok érte, mindig azt mondom, hogy kit érdekel? Cserébe viszont az a beteg ember, aki majd megkapja a gyógyszert, szintén kevesebbet fizet, és ezért a gondolatért bőven megéri.

(Zárójelben teszem hozzá, hogy akadnak, akik külföldre járnak plazmát adni, mert ott jobban fizetnek érte: nekik üzenem, hogy ezzel ugyanúgy a külföldi gyógyszergyárakat támogatják, és nem a magyar betegeknek segítenek.)

Konklúzió

Szóval, amikor arról van szó, hogy a véradás 3 életet ment meg, plazmázni meg csak a pénzért jár az ember, én mindig azt válaszolom: van itthon legalább 700 ember, vagy akár még több is, akiknek viszont az életét mi, plazmások mentjük meg.
A plazmaadás ráadásul nem zárja ki, hogy véradó is legyél, sőt! A törvény már előírja, hogy csak az lehet rendszeres plazmadonor, aki bizonyos időközönként véradáson is részt vesz.

A plazmaadás tehát nemes, és fontos cselekedet, ami igenis megéri.

Legyél te is plazmadonor, és ments meg rengeteg életet!

Oszd meg: