Mik a plazmaadás veszélyei?

Gondolkodtál már azon, hogy egyszer, vagy rendszeresen plazmát adj, de félsz a következményektől? Aggaszt a tű, a sterilitás, vagy attól félsz, hogy megterheli a szervezetedet a plazmaadás? Összegyűjtöttem a plazmaferezis veszélyeivel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, tévhiteket, parákat, és egyenként megválaszolom őket. Olvass tovább!
Kockázatok és veszélyek plazmaferezisnél

A plazmaadás nem olyan veszélyes, mint gondolnád

Amikor az ismerőseim megtudták, hogy plazmadonor lettem, rögtön betámadtak egy csomó kérdéssel: miért jó ez nekem? Miben más, mint a véradás? Miért vállalom a kockázatokat? Egészséges-e egyáltalán plazmát adni?
Bevallom őszintén, már annyiszor megválaszoltam ezeket a kérdéseket, hogy úgy döntöttem, inkább leírom, és ezentúl ennek a bejegyzésnek a linkjét küldöm el mindenkinek, aki ezzel kapcsolatban kérdez.
 
Elég hosszú lenne az összes kérdést egyben megválaszolni, ezért ma csak a veszélyekről és kockázatokról szóló kérdésekkel foglalkozom.

Szóval ezeket kérdezik a legtöbben:

Egészséges plazmát adni?

Sokszor jegyzik meg, hogy vért csak bizonyos időközönként lehet adni, akkor biztosan nem túl egészséges, hogy én hetente járok plazmaadásra. Már olyat is kaptam, hogy majd biztos hiánytüneteim lesznek, meg vérszegény leszek, meg elájulok az utcán. Akár az én egészségemért aggódsz, akár te magad szeretnél donor lenni, ilyenek miatt fölösleges idegeskedned. Amikor plazmadonor leszel, akkor először is megvizsgálnak, és csak akkor adhatsz plazmát, ha teljesen egészséges vagy. Vérszegények kizárva. A plazmaadásnak nincs semmilyen mellékhatása! Ha érzékeny típus vagy, vagy nem bírod a tűt, akkor lehet, hogy egy ideig gyengének érzed magad, megszédülsz, de ez 10 perc, maximum fél óra alatt elmúlik. Érdemes ilyenkor enni egy csokit, pótolni a folyadékot, leülni pár percre és utána már mehetsz is tovább a dolgodra. Én a rendszeres plazmaadás mellett hetente 4 edzésre járok, és semmi bajom nincs.

Fáj a plazmaadás?

Nem igazán. Tény, hogy beleszúrnak egy tűt a karomba, de ez semmivel nem rosszabb a vérvételnél. Az első pillanatban egy kicsit csíp, de ez az érzés hamar elmúlik.
 
Annyival kellemetlenebb, mint egy véradás, hogy ez tovább tart: körülbelül háromnegyed órát kell ülni egy helyben, tűvel a karodban. Ez elsőre soknak hangzik, de van wifi, meg kényelmes a szék, amiben ülsz, szóval ki lehet bírni – csak a telefonod legyen feltöltve!
 
Ha a fájdalom miatt nem adtál eddig plazmát, akkor ne aggódj: nyugodtan jelentkezz be a legközelebbi plazmaközpontba, túl fogod élni!

Milyen gyakran lehet plazmát adni? Nem túl gyakori ez?

Vért adni negyedévente egyszer lehet: plazmát adni akár 48 óránként. Újratermelődik. A plazmaközpontok azért ennél szigorúbban veszik a dolgot, és hetente maximum 2 alkalommal engednek plazmázni. Érdemes időt hagyni a szervezetnek, hogy újra helyreálljon a rend, visszapótolja a tápanyagokat. A plazmaferezist megelőző napon és a plazmaadás napján eléggé oda kell figyelni az étkezésre és a folyadékfogyasztásra, nem lehet zsíros ételt enni, és rengeteget kell inni. Ez arra is jó, hogy egy kicsit odafigyelj magadra: voltaképpen pont a plazmázásnak köszönhetem, hogy egészségesebben étkezem. Már csak azért is megéri.

Oké, de mégis mik a veszélyei?

A plazmaferezis során tűt és fertőtlenítőt használnak, amitől kicsit olyan kórház-hangulata van az egésznek, és az orvosnál mindig felmerül valami szövődmény meg mellékhatás. Ha nagyon veszélyeket akarok keresni, akkor mondhatom, hogy a nem megfelelően steril tű az fertőzéseket okozhat, de ha nem egy sikátorba mész donornak, ahol a földön tárolják az eszközöket, akkor ilyen veszély nem nagyon fenyeget.
 
A szegedi plazmaközpont, ahova én járok, teljesen tiszta, kulturált, és a személyzet is jófej. Rendszeresen kezet mosnak, gumikesztyűt viselnek, ilyesmiktől nem kell félni.
 
Amúgy minden eszköz egyszer használatos, tehát előttem nem szúrtak meg vele senkit, és használat után a kukába dobják.
Persze mindig hallasz majd olyanokat, akik lerántják a leplet a nagy csúnya plazmaösszeesküvésről, mint pl.:

De én inkább támaszkodok a saját tapasztalataimra, valamint a tudományosabb megközelítésre. Ha odafigyelsz arra, hogy teljesítsd az egészségügyi követelményeket, zéróhoz közeli a valószínűsége, hogy bármi gond legyen. A legrosszabb, ami történhet, amit már az előbb is írtam, hogy kicsit szédülsz, vagy elgyengülsz utána, de ez is gyorsan elmúlik.

Adhatok plazmát, ha valamilyen betegségem van, vagy HIV pozitív vagyok?

Minden plazmaadás előtt alaposan megvizsgálnak és szűrik a véredet

Részletes vizsgálatok plazmaferezis előtt

A válasz NEM. Az első plazmaadás előtt nagyon alaposan kikérdeznek, megvizsgálnak, és kiszűrnek minden betegséget. Van egy hosszú kérdőív is, amin még azt is megkérdezik, mikor tetováltattál utoljára. Érdemes őszintének lenni, mert a vérvizsgálat során úgyis kiderül, ha valami probléma van, és elutasítanak. Sokkal jobb, ha már a szúrás előtt kiszűrnek, nem?

Vizsgálatok egyébként nem csak az első plazmaferezis előtt vannak, hanem utána is rendszeresen, szóval egyfajta egészségügyi szűrővizsgálatnak is felfoghatod: ha gyakran jársz a plazmaközpontba, akkor mindenféle betegséget idejekorán észrevesznek, sokszor még azelőtt, hogy te magad éreznéd a tüneteket.
 
Ha megfázol, leterít az influenza, vagy az esti buli után még van némi alkohol a véredben, akkor érdemes betelefonálni nekik, lemondani az időpontodat, és megbeszélni, hogy mikor mehetsz utána legközelebb. A beteg plazmát úgyis csak kidobnák…

Szóval röviden összefoglalva a plazmaadás:

  • NEM veszélyes
  • NEM fáj
  • NEM egészségtelen
  • NEM macerás.
Odamész, megvizsgálnak, kényelmesen ülsz egy órát, rendesek, van wifi, és a végén kapsz csokit, kekszet, gyümölcsöt, meg 3.500 forint költségtérítést.
 
És persze ott van az érzés, hogy segíthettél a beteg embereken, a vérplazmádból olyan gyógyszerkészítményeket állítanak elő, amik megkönnyítik, vagy akár meg is mentik az életüket. Jó érzés valami jót tenni, és ha plazmadonor vagy, akkor ez különösebben nem is megerőltető.
 
Remélem, hogy sikerült megválaszolni minden félelmet: ha eddig kétségeid voltak, akkor most már megnyugodhatsz. A többi gyakori kérdésre nemsokára egy másik posztban válaszolok. Addig is remélem, hogy hamarosan találkozunk a szegedi plazmaközpontban:)
Oszd meg: